Doe mee

Een toenemend aantal mensen voelt dat we afgelopen decennia  te maken hebben gekregen met steeds meer onrust en crises: van klimaat-, naar krediet-, corona-, arbeidsmarkt-, stikstof-, energie- en vertrouwenscrisis. Schulden en migratie nemen toe, personeel raakt overbelast en meer jongeren vinden geen woning. Deze nieuwe werkelijkheid stelt ons voor enorme uitdagingen die we met onze oude manier van denken niet meer aankunnen. Sommigen denken nog dat het vanzelf overgaat of willen terug naar een verleden toen we nog een toekomst hadden. Maar dat duwt niet de goede kant op.

Wat helpt is jouw hulp. Wat helpt is een nieuw perspectief, een effectieve visie, strategie en handelingsperspectief om een brede en duurzame welvaart te organiseren. In plaats van te wachten tot het over is, moeten we ons leren verhouden tot een nieuwe werkelijkheid. Omdat de meeste problemen niet mens- maar systeemgedreven zijn, begint een betere wereld niet bij jezelf, maar bij een nieuw systeem. Dit betekent dat we dit samen moeten doen. Daar helpt dit platform bij.

Tijd vrij maken om tijd over te houden
Je herkent het wel bij afmeldingen voor een event: “geen tijd”, of “te druk met nieuw project”. Voor velen een dilemma, voor sommigen een paradox en voor ons een strategie: je moet tijd vrijmaken om tijd over te houden. Doe daarom actief mee met dit platform. Je draagt bij aan de organisatie van een duurzame welvaart zodat ook onze (klein)kinderen in een veilige en welvarende wereld kunnen opgroeien.

Getuige de vele crisissen waar we mee te maken hebben kunnen we concluderen dat onze ‘welvaartsmachine’ stuk is en vervangen moet worden door een nieuw duurzaam systeem. Het lukt de huidige leiders niet om zo’n nieuw systeem te ontwikkelen terwijl we de techniek daarvoor wel hebben. Maar hoe zou zo’n systeem er dan uit kunnen zien? Welke mensen hebben we ervoor nodig en hoe realiseren we het wél?

Dit nieuwe platform focust op het organiseren van een duurzame welvaart door perspectiefverandering, moedig leiderschap, systeemvernieuwing, relevante technologie en transformatie. Het is een optimistisch platform waar we ervan uitgaan dat we prima in staat zijn om onze samenleving uit de verschillende crises te organiseren. Burgers, consumenten, werkgevers en werknemers beseffen dat verandering onvermijdelijk is en zijn bereid tot de offers die dat vraagt. Maar alleen als men de visie van toekomstgedreven leiders kan volgen en de uiteindelijke voordelen ziet.

Dit platform schets perspectieven en verkent de mogelijkheden om duurzame welvaart te realiseren. Aan de hand van verhelderende gesprekken, meetups en prikkelende artikelen dagen we je uit om mee te denken en mee te veranderen. Doe je mee?

Ben je een slim schaap of een moedige mustang?
‘Slimme schapen’ (zie ook essay van Jeroen Smit hierover) zijn vaak (mannelijke) leidinggevenden, managers, beleidsmakers en strategen die binnen het bestaande systeem vooral willen bezitten en winnen. De voorzichtige voorspellingen die ze doen moeten uitkomen en ze zijn er goed in om andere schapen binnen het systeem te houden. Maatschappelijke relevantie en de vraag of het systeem deugt interesseren hen vanuit hun functie meestal niet of te weinig.

Ze vinden het moeilijk om vanuit een ander perspectief te kijken. Ze zien zichzelf als centrum, er komt iets naar binnen dat noemen ze een leveranciers en er gaat iets uit dat noemen ze een klant. Maar als ze organiseren of automatiseren nemen ze zichzelf als uitgangspunt. Ze vinden het moeilijk om een Copernicaanse omkering te maken.

Thuis denken ze er vaak anders over en spelen op het werk een rol die binnen het systeem past als een acteur die gecast is voor een film en zich aan het script houdt. Het zijn mensen met weinig verbeeldingskracht en creativiteit. Ze zijn bang voor het nieuwe en doen er alles aan om de problemen waar ze de oplossing voor zijn in stand te houden. Het is immers hun bestaansrecht. Ze vinden het moeilijk om hun al zwaar belaste cognitief vermogen ‘te vermoeien’ met een fundamenteel en in hun ogen abstracte manier van denken en werken. Ze hanteren abstract in de betekenis van ’afwijkend van wat ze gewend zijn’ en niet in de betekenis van abstraheren: ‘weglaten wat er niet toe doet’. Ze werken liever op de ‘automatische pilot’ dat is minder vermoeiend.

Maar als samenleving moéten we wel naar een nieuw systeem. We verlangen enorm naar nieuw leiderschap, naar moedige mensen die ons de weg wijzen. We willen minder ‘slimme schapen’ en meer ‘moedige mustangs’. Moedige mustangs die staan voor leiderschap, vriendschap, bevlogenheid, pioniersgeest, kracht en snelheid. Mustangs met bruisende energie, die zowel zorgzaam als onstuimig, vrij en sociaal kunnen zijn. Mustangs, als verwilderde paarden zie zich los hebben weten te rukken uit de bestaande systemen en beseffen dat we vernieuwing samen moeten doen.

Doelgroep: moedig, nieuwsgierig, leergierig en innovatief
Allereerst richten we ons op mensen in de rol van burger, consument, opdracht- of werknemer, student en patiënt. Daarna op functies: bestuurders, toezichthouders, managers, beleidsmakers, strategen, innovators, business developers, projectleiders, consultants en trainers die antwoorden (moeten) geven op vragen van directies, klanten, leveranciers en netwerk over bijvoorbeeld verantwoord ondernemen (ESG, SDG), toekomstbestendig worden, de gevolgen van (generative) AI, Europese regelgeving (GDPR, CSRD) en digitale transformatie. Verder richt het platform zich ook op studenten, docenten, managers en professionals op het gebied van HR, IT, finance, marketing, legal, fiscal, facility management en logistics.

Dit mediaplatform kent een aantal vormen:

  1. Column (actueel thema, mening)
  2. Artikel (verdieping, feiten, achtergronden, duiding)
  3. Talkshow op locatie met meerdere gasten, side-kick en publiek dat vragen stelt
  4. Vraaggesprek (gespreksleider, gasten)
  5. Tweegesprek (wordt ook als podcast uitgezonden)
  6. Interactieve meetups over actualiteit en Q&A

Je kunt op verschillende manieren meedoen

  1. Neem actief deel aan de meetups
  2. Schrijf een column of artikel en stuur dit op naar de redactie
  3. Stuur ideeën voor gasten en onderwerpen naar ons toe
  4. Wijs ons op boeken die verschijen of actuele en relevant thema’s die we kunnen uitdiepen

Kader hierbij wel is dat het moet gaan om het organiseren van een duurzame welvaart met de focus om perspectiefverandering, moedig leiderschap, systeemvernieuwing, relevante technologie en transformatie.

tags: doe_mee; participatie