Waarom dit mediaplatform ?

The dogmas of the quiet past, are inadequate to the stormy present.
The occasion is piled high with difficulty, and we must rise with the occasion.
As our case is new, so we must think anew and act anew
(Abraham Lincoln )

Hoe ziet de toekomst van onze kinderen eruit? Welke reis moeten we nu maken om ook hun leven later plezierig te maken? Hoe kunnen we het oude loslaten? Wat moeten we begrijpen als het oude niet meer werkt en het nieuwe nog niet duidelijk is? Allerlei vragen waar we graag via de mediaplatform antwoorden op geven. We zitten in het ‘ondertussen’ of de ‘liminality’. Het oude systeem werkt niet langer en het nieuwe is nog niet duidelijk genoeg. We hebben behoefte aan perspectiefverandering, moedig leiderschap, systeemvernieuwing, relevante technologie en transformatie om onze welvaart duurzaam te organiseren. Omdat er geen eenvoudige antwoorden voor gecompliceerde uitdagingen bestaan hebben Weconomics en haar partners een uitgebreide en integrale analyse gemaakt van het huidige systeem waarmee we onze welvaart ‘produceren’. De conclusie is dat onze ‘welvaartsmachine’ kapot is, niet gerepareerd kan worden en daarom toe is aan vervanging. Dit blijkt ook uit de vele crises. Bij gebrek aan moed, visie en strategie is het huidig leiderschap niet in staat haar dominante logica los te laten en ons naar een nieuw duurzaam systeem te leiden. Maar hoe ziet dat nieuwe systeem eruit? Welke mensen leiden ons daar naar toe en hoe komen we daar? Kortom welk leiderschap en handelingsperspectief hebben we nodig voor een brede en duurzame welvaart?

Maar met een analyse, gedachtegoed en handleingsperspectief alleen ben je er nog niet. Het verhaal moet ook gebracht worden. Dit mediaplatform helpt om een scherpe visie en strategie te ontwikkelen en communiceren waarmee we toekomstbestendig worden. Het platform wil de onbeweeglijkheid, de ‘Mexican Standoff’ van overheid, ondernemingen en onderwijs doorbreken. We willen een bijdrage leveren aan systeemvernieuwing waarbij we dominante logica loslaten en denkbeelden veranderen. We willen de aandacht voor relevante technologie stimuleren en de legiti­miteit, be­trouw­baar­heid, geloofwaardigheid en uitvoer­baar­heid van een nieuw duurzaam systeem aantonen.

Met dit mediaplatform willen we bijdragen aan gecompliceerde transformaties waarbij normen, gedrag en overtuigingen moeten veranderen. Dat lukt niet met oneliners en influencers, maar wel met verdiepende gesprekken, brede verbindingen en relevantie. We zullen hier dwarsdenkers, moedige, nieuwsgierige en leergierige vernieuwers een podium geven. Het gaat daarbij niet om high-, deep- of big tech, maar om beyond tech. Wat kun je met technologie, in wiens belang is het en is het moreel verantwoordt.

We zullen onafhankelijk denken, relevante innovatie en gezond verstand aanmoedigen. Toekomstmakers die onze dominante logica en bestaande instituties uitdagen krijgen de ruimte. En we zullen bedrijven, politici, overheden en onderwijsinstellingen die niet wil bewegen kritisch benaderen.

Doel
Doel is het versterken van een beweging voor het organiseren van een brede en duurzame welvaart met een focus op perspectiefverandering, moedig leiderschap, systeemvernieuwing, relevante technologie en transformatie.

Context, uitdagingen en oplossingen?
Wat is groei, wanneer gaan we vooruit? Wanneer hebben onze kinderen het beter en wat is dan beter? Is dat als vuilnismannen, openbaarvervoer en ziekenhuizen staken? Of is dat als banken en supermarkten superwinsten maken in tijden van rentestijgingen en inflatie? Zijn aandeelhouders de grote winnaars en onze kinderen de verliezers? En is een overheid die steeds meer controleert en op basis van algoritmes groepen wegzet vooruitgang? En wat moeten we met politici die niet langer op de bal, maar op de persoon spelen? En als er weinig vertrouwen is in bestaande instituties, hebben we dan niet voldoende gemeenschapszin, organiserend vermogen en technologie om meer zelf te organiseren?

Uitdagingen
Onze sociaaleconomische orde verkeert in een crisis. We moeten steeds meer groeien, maar dit gaat ten koste van het milieu, de biodiversiteit en de mens. Nieuwe Europese regels vragen om drastische maatregels, maar politiek, bedrijfsleven en onderwijs beweging niet of nauwelijks. Ze staan in een ‘Mexican Standoff’. Decennialang is geprobeerd een duurzame welvaart te organiseren, binnen de huidige sociaaleconomisch orde, met traditioneel leiderschap én meer geld. Maar dat werkt niet of in ieder geval niet voldoende (snel).

Er is een afnemend vertrouwen in de instituties die wij als mens geïnnoveerd hebben om vooruitgang en vertrouwen te organiseren. Volgens de Edelman Trust Barometer heeft 53% geen vertrouwen meer in bestaande leiders en systemen. Nog eens 32% weet het niet zeker. Slechts 15% vertrouwt bestaande instellingen zoals politiek, overheid, media en bedrijven voldoende. Twee derde van de landen die ze onderzoeken zijn nu ‘wantrouwers’. Dit betekent dat het vertrouwen in de mainstream instituties onder de 50% is gezakt. Met een groeiende vertrouwenskloof zijn mensen op zoek naar toekomstleiders en systeemvernieuwers die de nieuwe werkelijkheid aankunnen.

We zitten in stormachtig weer. Crisissen volgen elkaar steeds sneller op en duren ook langer. Dat dit een probleem is ervaar je wellicht ook als je auto steeds vaker naar de garage moet en daar steeds langer verblijft. Dat is een teken dat je auto ‘op’ is. Zo is het ook met de ‘machine’ waarmee we onze welvaart ‘produceren’. De welvaartsmachine is kapot, kan niet meer gerepareerd en zal vervangen moeten worden. Een duurzame maatschappij heeft behoefte aan gewaarwording, bewustzijn, specifieke kennis, begrip, vaardigheden en gedragsverandering, ook wel ‘toekomstwijsheid’ genoemd. Als je je dominante logica loslaat en met een ander perspectief kijkt, kom je tot verassende oplossingen. En als je niet te laat begint heb je ook minder last van radicale ingrepen.

Omdat we het zo druk hebben in een gecompliceerde wereld, hebben we democratie gecomprimeerd tot vijftien minuten de kieswijzer invullen. Van al het geld dat besteed wordt aan aardbevingschade in Groningen gaat volgens de Volkskrant maar tien procent naar het herstellen van huizen. Een arts zit gemiddeld veertig procent van de tijd achter de computer. Als er een probleem is met de boeren of een cyberaanval is geweest voegen we een commissie, respectievelijk IT-functionaliteit toe. En als, ten slotte, mensen in de langdurige zorg niet meer weten bij welk loket ze moeten zijn… bedenken we een nieuwe functie: de zorg-arrangeur. Om deze zorg-arrangeur overal aan te kunnen bieden, stelt het kabinet € 8,9 miljoen subsidie beschikbaar. We voegen iets toe (arrangeurs) waar we beter iets weg kunnen laten (loketten). Maar eenvoud en weglaten is geen verdienmodel. Bureaucratie, gecompliceerdheid en maatwerk wel.

Een andere ‘uitdaging’ is het zogenaamde personeelstekort. Uit een rapport van ING blijkt dat personeelstekort een rem op de groei zet bij twee derde van de accountantskantoren. Ze kunnen door vergrijzing en ontgroening niet meer genoeg mensen vinden om te groeien. Maar is dat niet hun eigen schuld? Is het streven naar voortdurende (economische) groei niet de oorzaak van het probleem? Een tekort is niet alleen een probleem van de aanbodzijde. Tekorten nemen vooral toe door de vraagzijde: door toenemende bureaucratie, oude belangen en verdienmodellen. Er ontstaan vooral tekorten als je te laat, te weinig en verkeerd investeert in maatschappelijke relevantie, de juiste technologie en geen oog hebt voor verspilling. Jezelf in stand willen houden en zelf bijdragen aan het onnodig creëren van complexiteit breekt je een keer op. We hebben geen tekorten, maar een overvloed aan verspilling, dogma’s, bestaande belangen achterhaald leiderschap en systemen kapot zijn.

Een zo kunnen we nog wel even doorgaan: de energie-, klimaat-, stikstof-, migratie-, woning-, arbeidsmarkt-, vertrouwens-, productiviteit- en schuldencrisis worden opgelost met de logica van gisteren. Het bedrijfsleven zit in een spagaat. Enerzijds wordt het geregeerd door dominante logica (geld verdienen, lineaire groei, concurrentie, winnen en korte termijn oplossingen), anderzijds knaagt het besef dat een en ander niet houdbaar is en dat grote aanpassingen nodig zijn (verduurzamen, digitaliseren, sociale impact, talenten binden, beter samenwerken en lange termijn oplossingen).

Ook de politiek loopt vast omdat geitenpaadjes en het korte termijn ‘regeren’ niet langer werken. Opeenvolgende kabinetten blijken niet in staat een visie en strategie voor de lange termijn te ontwikkelen. Tal van uitdagingen schreeuwen immers om structurele oplossingen.

En ten slotte, het onderwijs leidt nog steeds op voor functies en taken die in de nabije toekomst niet meer door mensen uitgevoerd hoeven te worden. Denk aan boekhouders, HR-administrateurs en sommige taken van managers.

De extra wet- en regelgeving, commissies, projecten en IT werken echter niet vóór, maar vooral tegen. Instituties die zouden moeten faciliteren, wekken vooral irritatie op. Terwijl leiders problemen voor zich uitschuiven, neemt het wantrouwen toe. Onze huidige maatschappij is niet toekomstbestendig en we snakken naar nieuwe leiders met nieuwe ideeën en een duidelijk, toekomstgericht handelingsperspectief. Weconomics start daarom het mediaplatform: ‘De Nieuwe Realiteit’.

Het kan en moet anders: oplossingen
Je voelt de spanning in de samenleving. We staan voor enorme uitdagingen, terwijl leiderschap onbeweeglijker lijkt dan ooit. Maar als samenleving moéten we wel naar een nieuw duurzaam systeem. We verlangen enorm naar nieuw leiderschap, naar moedige mensen die ons de weg wijzen. Zoals Peter Drucker het al formuleerde: het grootste gevaar in tijden van turbulentie is niet de turbulentie, het is handelen met de logica van gisteren. Een crisis is oplosbaar door de dominante logica los te laten en nieuwe systemen en relevante technologie te gaan gebruiken. Daarbij zijn hybride innovatievormen mogelijk door samenwerking van onderwijs, onderzoek, ondernemers, ondernemingen en overheid.

Sinds de jaren negentig zien we al de eerste tekenen van een niet duurzaam systeem met achterhaald leiderschap. We moeten voorbij het analyseren en concluderen en gaan werken met een duidelijk gedachtegoed en handelingsperspectief. Geen whitepapers of apps, maar meer coherente analyses, organisatietheorieën en praktijkvoorbeelden. Hierbij moet het geheel meer zijn dan de som der delen. Je kunt immers een deel maar genezen door het geheel te behandelen. Met dit mediaplatform ontwikkelen we een levendige community. Een netwerk met professionals, projecten, startups, bedrijven, NGO’s en overheidsinstellingen. We helpen elkaar met perspectiefverandering, moedig leiderschap, nieuwe systemen, relevante technologie en transformatie.

We zullen ons moeten richten op het organiseren van een duurzame brede welvaart met een focus op het loslaten van de dominante logica. We hebben een millennia-oude technologie (datagedreven organiseren) om een gecompliceerde wereld eenvoudig te maken en veel tijd over te houden om te verduurzamen. Het organiseren van een duurzame welvaart is niet zozeer gebaat bij meer geld, maar bij meer tijd. Deze tijd zit vooral verscholen in niet relevant, redundant en niet productief kantoor werk.

tags: waarom